tiistai 12. marraskuuta 2013

Gluteenittomat porkkanaleipäset ja sämpylämania

Huhuilin loppukesästä oikeasti hyvien ja oikeasti onnistuvien gluteenittomien leivonnaisten perään. Jostain syystä en onnistu gluteenittomien jauhojen kanssa. Luovutin.

Vietimme isänpäivän iltaa sukulaisten kesken ja jouduin puolivahingossa leipomaan sämpylöitä gluteenittomista jauhoista pulled poro -illallista varten. Tuli mielipuolisen hyviä. En tosin kutsuisi niitä sämpylöiksi, sillä hiivasta huolimatta pallurat eivät kohonneet (vaan laajenivat leveyssuunnassa), mutta ajoivat asiansa myös suunniteltua käyttötarkoitusta ajatellen, eli leipäsen sai leikatuksi kahtia ja täytettyä pitatyyppisesti.Gluteenittomat porkkanaleipäset (suurperheen tupla-annos, n. 15 isoa leipästä)

Ensin sekaisin
1 l (+42 asteista) vettä
2 pss kuivahivaa
4 dl kaurahiutaleita
Sitten joukkoon
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
4 dl porkkanaraastetta
n. 12 dl gluteenittomia jauhoja
Loppuviimeeksi 1 dl öljyä kyytipojaksi.

Taikina sekoittuu lusikoilla, joiden avulla (löysä) taikina nostetaan uunipellille. Puolen tunnin kohotuksen (eli levityksen) jälkeen paisto 225 asteessa uunista riippuen 20-30 minuuttia.

Tuo on tosiaan tupla-annos ja leipäsistä tehtiin suuria, jotta täytteet mahtuivat sisään. Puolittamalla määrän saa varsin sopivan satsin meheviä, "tavallisen" makuisia lämpimäisiä. Suursuositus kaltaiseltani porkkanan ja teeleipien ystävältä.

P.S. Sämpyläkokoutus jäi päälle ja leipaisin vielä toisen satsin. Tällä kertaa ylijäämäkaurapuurosta ja vehnäjauhoista. Tuplasin tämän reseptin, öljynä käytin chiliöljyä ja lopputuloksena oli kuohkeimmat sämpylät kuunaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti