lauantai 14. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 14. luukku: Ruispiparit




Joulukalenterin sisältöä miettiessä ihan ensimmäisiä valintoja oli piparit. Niinkin tavallinen ja joulun alla jokapäiväinen asia vaan kuuluu blogijoulukalenteriin. Pientä twistiä pipareihin lähdimme hakemaan rukiista, ohje näihin(kin) on Kinuskikissalta. Ruis toi pipareihin kuituisen rakenteen ja haastavat kaulintaominaisuudet. Jäimme myöskin kaipaamaan hieman lisää mausteita. Ohje on alla kuten me sen tosiaan toteutimme, mutta ehkä pikkasen lisää kanelia ja inkivääriä siihen ensi kerralla laittaisimme.

Ruispiparit eivät valitettavasti ominaisuuksiltaan ja maultaan korvaa normipiparia, mutta olisivat oiva lisä jouluiselle juustotarjottimelle.


125 g voita
1 dl ruokokidesokeria
1 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
½ tl neilikkaa
1 kananmuna
noin 4 ½ dl ruisjauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet. Anna seoksen hieman jäähtyä ja sekoita joukkoon kananmuna. Sekoita keskenään ruisjauhot ja sooda, lisää taikinaan. Nosta jäähtynyt taikina yöksi jääkaappiin tekeytymään.
Ota taikina pieni määrä kerrallaan ja kauli siitä runsaiden vehnäjauhojen kera ohut levy. Leikka levystä piparit muotilla.
Paista pellillinen kerrallaan (kiertoilmassa toki useampi) 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia. Tarkkaile paistoa, palamisen vaara on ilmeinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti