keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Sikinsokin-tossut neljällä puikolla

Tossutehtaalta tervehdys! Täällä hommat etenee letkeästi. Yksikään vieras ei vielä ole jäänyt toimistolla tossuitta, mutta 11 pariin on vielä jokunen tossu matkaa.

Viime viikolla valmistui oranssinen pari, jonka pintaa koristavat "pikkukierrot sikinsokin". Ohje kiertojen tekemiseen löytyy Kotolivingistä *klik*. Jälleen kerran opin uutta; en ole aiemmin tehnyt kiertoja tai palmikoita, siis pintaa, joka teoriassa kaipailee apupuikkoa. Nämä Kotolivingin pikkukierrot eivät palmikkopuikkoa ohjeen mukaan vaatineet, sillä kierto syntyi kahden silmukan nostamisesta joko työn eteen tai taakse. En tiedä, olisiko apupuikko kuitenkin nopeuttanut toimintaa, meni aika nyhräämiseksi, kun yritin töppösormissani kahta silmukkaa pidellä ja toisia neuloa..

Nämä oranssit tossut tein 32 silmukalla, kuten Novitan tossuohjeessa *klik*. Tämä siksi, että aiemmat, 36-silmukalla tehdyt tossut ovat olleet vähän turhan väljiä omaan käyttööni, vaikka sukkaosan pituutta olenkin muunnellut mieleni mukaan sopivaksi tekeillä olevaan kuvioon. Tossujen sisään on mahtunut sukka, villasukka ja oikeastaan toinenkin villasukka. Omaan 37-kokoiseen jalkaani ne ovat olleet auttamatta liian suuria. Vieläkin tiivistämisen varaa olisi, mutta nyt tossu tuntuu tossulta omassakin jalassa.

Ohje lyhykäisyydessään: loin 32 silmukkaa, neuloin 28 kierrosta aina oikein kahdella sukkapuikolla ja suljettua neuletta = sukkaosaa varten lisäsin kolmannen puikon. 1. ja 3. puikolla oli 11 silmukkaa, loput 20 kulkivat sileänä neuleena kakkospuikolla. Tämä jako noudatti Kotolivingin kuvio-ohjetta. Kavennukset tehtiin kahden kuviokokonaisuuden jälkeen joka kierroksella ja aina yhteen neuloen. Kun 1 ja 3 puikon silmukat loppuivat vedin langan jäljelle jääneiden silmukoiden läpi. Ei ehkä oikeaoppista, mutta vallan asiansa ajavat tossukat tulivat.Tässä huomasin sellaisen, että värillä ON väliä. Tällainen peruskoulun käsityötunneilta tuttu oranssi "peruslanka" ei varsinaisesti houkutellut neulomaan, joten näinkin pienen työn tekemiseen meni pitkään. En ole lankahifistelijä, mielestäni peruslangat ovat parhaita tiettyihin töihin. Aina ei tarvitse olla silkkistä alpakkaa, Isoveli ajaa asiansa monesti. Mutta värillä on väliä! Jatkossa siis valitsen Isoveljistä itseäni oikeasti miellyttävät värit, enkä yritä saada aikaan mahdollisimman laajaa värisuoraa. Nämäkin tossut siis neulottiin Novitan Isoveli-langasta puikoilla numero 5.

2 kommenttia:

  1. Moikka! Oon jo jonkin aikaa selaillu sun blogia silloin tällöin ja tahdon kiittää antamastasi inspiraatiosta ja ohjeista! Innostuin perustamaan itellenikin "käsityöblogin", ja olis mukavaa jos vilkaisisit jospa vaikka tykkäisit mun blogista yhtä paljon kun mä sun!♥ http://silmukoitua.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Itse kudoin tällä helpolla ohjeella värikkäät tossut, jotka huovutettiin lopuksi. http://braindropskeepfalling.wordpress.com/2012/05/02/norwegian-house-slippers/
    Suosittelen, jos haluat vaihtelua. :)

    VastaaPoista