sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Inkiväärinen raparpericrumbleVietin juhannuksen Veeran ja minun yhteisen ystävän luona Viron maaseudulla leväten, lukien, lörpötellen ja mikä mukavinta, leipoen! Veera ei ollut tällä kertaa juhannusjuhlissa mukana, mutta päätin kantaa korteni etänä kekoon Prinsessakeittiön puolella tapahtuvan täydellisen raparperipiirakkaohjeen etsinnässä. Lopputuloksena olikin raparperimuru, ei piirakka, mutta muruni saattoi hyvinkin olla täydellinen omassa lajissaan.

Mitat nappasin Helsingin Sanomien Ruokatorstai -kirjan "Englantilaisesta murupaistoksesta". Alkuperäisreseptiin lisäsin tuoretta inkivääriä, joka toi herkkuun potkua. Lopputulos oli oikealla tavalla yltiömakea, tahmea, inkiväärisen raikkaan tulinen. Täydellinen.Englantilainen murupaistos (rhubarb crumble)

n. 900 g raparperia
1 1/2 dl sokeria
1 tl jauhettua inkivääriä + maun mukaan tuoretta inkivääriä

Taikina
1 374 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
75 g voita tai margariinia
2dl fariinisokeria

Voitele vuoka valmiiksi ja palottele raparperi.
Pistä kattilaan raparperi, sokeri ja inkiväärit pehmenemään ja makustumaan (itse yhdistin pakkasesta edellisvuoden jämät ja penkistä tuoretta rapareperiä, koostumus oli täydellinen). Ylimääräinen neste pois ja seos vuokaan.
Taikina: Jauhot, leivinjauhe ja fariinisokeri yhteen, jonka jälkeen nypi rasva joukkoon. Tästä ei synny varsinaista taikinaa, vaan murumuhjua, joka levitetään inkivääri-raparperin päälle.
Komeus 180-asteiseen uuniin siksi aikaa, että murupinta alkaa ruskistua.

Tarjoilusuositus on vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Juhannusseurueemme nautti murunsa  persikka-mascarpone-jäätelön ja tuoreiden mansikoiden kera. Her-kul-lis-ta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti