tiistai 30. heinäkuuta 2013

Pärnun Maarja-Magdaleena Gild

Vietin kesälomani viime viikolla Viron länsirannikolla reissaten. Yksi kohokohdista oli vierailu Pärnussa Uus-kadulla sijaitsevassa, käsityöläiset yhteen kokoavassa Maarja-Magdaleena Gildissa. Rakennuksessa on toteutettu se, mihin Torikorttelit Helsingissä pyrkii; sieltä voi ostaa valmiita, valikoituja, laadukkaita käsin tehtyjä tuotteita, seurata käsityöläisten työtä sivusta tai osallistua itse tekemiseen ja oppia erilaisilla kursseilla ja työpajoissa.

Sää ei suosinut Pärnussa tällä kertaa, joten talon kiertäminen oli mitä mainiointa puuhaa!
Työhuoneisiin pääsi kurkkimaan sisään ja seuraamaan käsityöläisten taitoja. Itse ihastelin hetken aikaa muun muassa neulahuovuttamista. Joskus on PAKKO varata aikaa ja päästä itsekin tekemään. Homma toimi ilmeisesti niin, että talossa olevat käsityöläiset pitävät oviaan auki, mutta se ei ole kokoajan pakollista, eli työrauhakin suodaan pienyrittäjille. Osa yrittäjistä ryhtyi samoin tein esittelemään tekniikkaansa, osa puolestaan jatkoi keskittyneesti työtään ja antoi vierailijan tutustua työtilaansa omin päin.

Lumoavimpana pidin savea materiaalinaan käyttävän artesaanin työtilaa.

 Monenlaista käsityöläistä mahtui pelkästään kakkoskerrokseen.Tuotteita sai ostaa tekijöiltä itseltään suoraan, minkä lisäksi katutasossa sijaitsi puoti, johon oli koottu paikallisten käsityöläisten tuotteita myös talon tekijöiden ulkopuolelta. Tässä muutamia tuotteita, joista itse inspiroiduin (ja joiden kuvat onnistuivat edes joltain osin).
Lisätietoja (englanniksi) Maarja-Magdaleena Gildistä löytyy tämän linkin takaa.

Palaan reissutunnelmiin lähiaikoina tarkemminkin. Tilkkujen, herkkujen ja langanpätkien Instagramista löytyy muutamia otoksia Latvia-Viro-matkani varrelta. (Tämä valokuvaus on yksi homma, jossa voisin petrata syksyn mittaan.) Instagramiin pyrimme laittamaan kuvia vastaantulevista inspiroivista jutuista, herkuista ja käsitöistä, laajalla skaalalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti