keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Piirakkamestarin keltainen kantarellipiirakka

Vaikka itse sanonkin, olen melkein mestari tekemään suolaisia piirakoita. Makeiden herkkujen kanssa olen varmasti ikuisella oppimismatkalla, mutta suolaiset piirakat osaan maustaa. Päässäni on reikä siinä kohtaa, jossa taikinareseptien mittasuhteet pysyisivät, mutta kiitos internetin, keittokirjojen ja niiden välistä tippuvien paperipalasten, ohjeita löytyy. Ja nyt on blogi, johon koota kokeiluja!

Juhannuksena valmistui paitsi englantilaishenkinen inkivääri-raparperimuru ja amerikkalaiset pannarit, myös ihan kotikutoinen kantarellipiirakka. Piirakka syntyi tarpeesta tehdä pakkaseen tilaa tämän vuoden sadolle sekä halusta viedä tuliaisia juhannuspäivän kahvipöytään.

Värinsä tämä piiras otti kanttarellien lisäksi currystä, joka antoi toki mukavan vivahteen perinteisen sienipiirakan makuunkin. Uskoisin, että orakkaiden tai kääpien kanssa curry toimisi vielä paremmin, vaikka hyvä pari se oli kantarellillekin. Olisipa jo sienimetsäaika...


Pohjaan tuli 2 ja puoli desiä vehnäjauhoja, 100 grammaa margariinia ja 3 ruokalusikallista vettä. Ensin jauhot ja voi muruksi ja sitten vesi mukaan siloittamaan taikinaksi. Taikina voideltuun vuokaan ja esikypsymään kymmeneksi minuutiksi 200 asteeseen.
Täytteeksi paistoin noin neljä desiä pakkasen kautta tulleita kanttarellejä yhden punasipulin kanssa. Mausteeksi kermaviilin joukkoon laitoin curryn lisäksi suolaa, mustapippuria, meiramia ja salviaa. Virossa, jossa juhannusta vietimme, kermaviili myydään pussissa, mutta arvioisin sitä menneen noin yhden purkillisen verran. Viilin ja mausteiden kaveriksi kananmuna kiinteyttäjäksi.
Esipaistetun pohjan päälle meni ensin sieni-sipuli-seos ja hupuksi kermaviili-mauste-seos. Täytteet päällä piirakka oli uunissa vielä noin 20 minuuttia.

Suosittelen piirasta ja Viron maaseutumatkailua.




4 kommenttia:

  1. Olipa herkullisen näköinen sienipiirakka. Jostain syystä iski ihan hillitön halu alkaa tyhjentää pakastinta (siellä pitäisi olla vielä sieniä). Tuo lähtee aivan ehdottomasti testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli loistotapa tehdä pakkaseen tilaa tulevalle sadolle :)

      Poista
  2. Onneksi maha on täynnä aamiaisesta, mutta melkein kuola alkoi valua. Tosi kaunis leivonnainen, ihan pakko kokeilla, kun pääsen kanttarelleihin käsiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että ruohosipulin kukasta tuli vakiokoriste meidän ruokapöytään :)

      Poista