perjantai 13. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 13. luukku: Sydämiä joulukuuseen

Rakastan kaikkea pientä joulunäperrystä ja olen vuosien varrella askarellut niin paljon kuusenkoristeita, että oksat ei meinaa enää porvoolaismetsän puissa riittää. Me haetaan kuusi joka vuosi miehen suvun omasta pöpeliköstä. Tänä vuonna ei käyty merkkaamassa niitä etukäteen, mutta on sitä ennenkin rämmitty vyötärölle ulottuvassa lumessa ja kaiveltu kuusia esiin ennen kuin mieluinen on löytynyt.


Ommeltuun sydämeen tarvitset puuvillakangasta (vanha lanka käy hyvin), erilaisia nauhoja. Leikkaa kankaasta sydän ja nauhoista sopivia pätkiä sen mukaan miten ne haluat sydämelle asetella. Kiinnitä nauhat nuppineulalla ja ompele sydämen reunat siksakkia. Mulla on näissä kaksi kangasta päällekkäin, koristeesta tulee jämäkämpi, Ripustuslenkki on ommeltu kankaiden sisään.


Huopasydän valmistuu paksusta askarteluhuovasta, lasihelmistä ja siimasta. Tee ohuesta pahvista sydän kaava. Joku ryynipaketti keittiöstä on just sopivaa pahvia tällaiseen. Piirrä huovalla sydän kaavan mukaan ja leikkaa irti terävillä kangassaksilla. Tee siiman toiseen päähän solmu ja pujota toinen pää neulansilmään. Työnnä neula läpi sydämen kärjestä. Pujota siimaan lasihelmet ja sido ripustuslenkiksi.

Metallisydämet vaativat jo asteen verran enemmän kärsivällisyyttä ja varmaan vähän taitoakin. Leikkaa paksusta rautalangasta kaksi samanpituista pätkää ja väännä koukuiksi kuvan mukaan. Yhdistä kärkikaarteet ohuella rautalangalla. Ala kiertää ohutta lankaa paksumman ympärille, kahden kierteen jälkeen pujota ohueen lankaan helmi. Jatka näin koko paksumman rautalangan loppuun ja kummallekin sydämen puoliskolle. Kiinnitä paksut rautalangat sydämen keskikaarteesta helmikierteiden lopulla langalla. Kiinnitä ripustuslenkki.
Joo. Ymmärrän. Tätä on todella vaikea sanallistaa ilman kuvia. Ehkä kuvaan opastusvideon. Mutta näppärämpi näkee kyllä kuvan ja tämän ohjeen yhdistelmästä miten toimia. Jos ei jaksa väännellä kuin muutaman niin kannattaa ripustaa nämä vaikka ikkunaan, pari hassua hukkuu kuuseen helposti, varsinkin jos on muita koristeita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti