perjantai 20. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 20. luukku: 3 x hillo

Hilloamiseen liittyy ajatus kuumasta keittiöstä, sormia polttavista purkeista, kiehuvista kansista, joka paikkaan leviävästä sokerista. Ja lopputuloksena purkkikaupalla samanmakuista hilloa, jota ei tee mieli maistella hillonkeiton jälkeen aikoihin, kun ihohuokoset tuntuvat täyttyneen sokeroiduista mansikoista ja puutarhamarjoista. Turhaan!

Keitimme joulupöytään kolme erilaista hilloa, kolmeen eri makuun. Aikaa meni tunti ja purkkeja tuli maltillisesti. Veera askarteli kauniit purkit uutukaisilla leimasimillaan Tiimarin valmiisiin etiketteihin. Kaunis ja maistuva jouluvieminen tai oman joulupöydän helmi syntyi stressittä. Tilkkujen jouluhillot 2013: päärynä-inkivääri, vadelma-limoncello ja sitruunainen appelsiini.


Käytimme hillo- ja marmeladisokeria, jota pistettiin sokeripaketin ohjeen mukaisesti. Keittoaika noin 15 minuuttia. Piltti- ja oliivipurkit kävivät uunissa ja purkitus hoitui vikkelästi, kun hilloja ei ollut litroittain. Yhteensä saimme aikaan kymmenkunta pilttipurkillista maistuvia hilloja.

Päärynä-inkiväärihilloon upposi 5 päärynää ja 5 sentin pätkä inkivääriä ohuina, tikkumaisina suikaleina, kattilan pohjalle muutama ruokalusikallinen vettä. Päärynät keitettiin isoina paloina ja muussattiin kypsinä muussinuijalla, jonka jälkeen keittoa jatkettiin vielä hetki. Inkivääri antaa makeaan hilloon todella hyvän piristeen. Tämä yhdistelmä sopii täydellisesti keksien ja tuhtien juustojen kaveriksi.

Vadelma-limoncellohilloon meni pussillinen pakastevadelmia ja vajaa desi limocelloa. Lopputuloksena sokerihiiren unelma. Lettujen ja vanlijajäätelön ehdoton kyytipoika.

Sitruunaiseen appelsiinihilloon pujahti 5 appelsiinia ja puolikas sitruuna. Hedelmistä puristettiin mehut ja lihat kattilaan, lisäksi yhden appelsiinin kuori suikaleina.
Tämä oli mahdollisesti paras appelsiinimarmelaadi/-hillo, jota kuunaan olemme maistaneet. Ruisleivän kanssa ehdoton.

2 kommenttia:

  1. OIJOI! Vadelma-limoncello kuulostaa ihan mun jutulta! Lääh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelma-limoncello on todellinen sokerihiiren herkku. Tai maltillisen hillonkäyttäjän ;)

      Poista